Vardagsliv i Närmiljön (from spring 2010)

Standard

Lonely Planet rekommenderar två-tre nätter i Saigon för att hinna uppleva staden. För en stressad backpacker så räcker det kanske….

Vi anlände 1 februari. Vietnams nyår TET skulle vara två veckor senare.

Vi bestämde oss tidigt för att stanna till efter nyårsfirandet, dvs. gott om tid att hinna med de resterande kulturella måsten och istället koncentrera oss på att bli kända med närmiljön. Det är inte många gator vi hinner med varje dag. Intrycken är alltför många och det är lätt att fastna i en marknad eller vid en gatukorsning. Vi ser ett cirkustält från hotellfönstret, och köper biljett till föreställningen. Den består stort sätt av olika akrobatiknummer, förutom ett djurnummer med en elefant och en apa i slutet, som egentligen inte tillförde någonting. Vi hade nog förväntad oss en lite högre nivå, även om alla var duktiga, men så otroligt unga att vi undrade om detta var en junior föreställning. Det störde oss lite att alla artister, som var duktiga på olika akrobatiska konster, även var tvungna att börja och avsluta med lite amerikansk Street Dance.

Det blev så tydligt att det inte var dansare de var.

Vi letar och testar även rygg massage på lite olika ställen, men har svårt att förstå drickssystemet. Från Thailand är vi vana att runda upp ca 50-150 Bath beroende på längd och typ av behandling, och att dricksen alltid tas i mot med tacksamhet. Här efter vår första massagebehandling, som vi valde just för deras särskilda 20%-rabatterbjudande, är dricksen påtvingad. Minst 100 000 VDN förväntas, om man lämnar mindre än 50 000 VDN, surar de och kräver mer. När vi slutligen skall betala och den särskilda %-erbjudanden är avdragit på priset, då visas det tydligt att någon växel lär vi inte få igen. Så även om behandlingen i sig var bra, blir man irriterad på ojust prisbild. De närmsta dagarna kollar vi alltid med ett halvt öga etter ett seriöst massage-ställe till hyggligt pris. Vi testar massage hos de blinda, och här kan vi verkligen inte klaga på priset. Och kvaliteten på massagen var absolut OK, men de var stängda en lägre period under nyåret, så det har än så länge inte blivit fler besök där.

Även ett besök hos frisören stod på önskelistan, men inte när priset för hårfärgning ligger mellan 30 och 70 US dollar. Därför blev man extra glad när man hittar en ung och fräsch salong med bra priser, där de tycker själva klippningen ingår i priset för färgningen och under tiden håret sköljs får man en uppfräschande ansiktsmask. Och medföljande make erbjuds suverän ryggmassage en våning upp medan makan friseras. Han som står för själva färgning och klippning, pratar i princip ingen engelska, men vi kommunicerar bra med fingerspråket. Och dessutom gillar jag att han tar egna initiativ, och själv väljer ut vilken nyans som passar samt klipper iväg som han vill. Därför blir besvikelsen extra stor när vi vid ett senare tillfälle, på kvällstid, blir utsatt för både brott och stöld i samband med denna salong. Efter den händelsen blir vi extra försiktiga, tittar oss alltid bakom axeln, och är lite mer noggranna var vi befinner oss efter mörkrets ursprung.

Och så fortsätter vårt vardagsliv. Ryggen som vi trodde var bra, börjar krångla igen, den andra i sällskapet trampar snett och stukar foten, och så lite tandvärk på toppen av det. Då och då under de gångna veckorna har vi faktisk tillåtet oss att stanna inne några timmar i det luftkonditionerade hotellrummet, läsa en bok, dagstidningen (Vietnam News) eller följa med på olika nyhetsrapportering och/eller debattprogram på någon av de engelskspråkiga asiatiska kanalerna.

Vietnam har framtiden för sig.

Om den fria marknadsekonomin får utvecklas med rimliga skatter för omfördelning och gratis utbildning likt Skandinavien, så kommer ett framtida Vietnam kanske bli den starkaste tigerekonomin i Asien. Vietnameserna arbetar mycket mer effektivt, produktivt och uppmärksamt än flera av grannländerna.

TV-program från Vietnam, Japan, Korea, Singapore och Malaysia prisar den moderna pedagogiken och tittar på Skandinavien som framtidsmodellen. Här vill man nu ha ett skolsystemet med ökat elevinflytande, ifrågasättande och innovativa undersökande arbetssätt, dvs. Skandinaviens skolsystem, som bl.a. gett Sverige västvärldens topposition som innovativt företagandeland. Samtidigt som vår egen skolminister Björklund, förändrar svenska skolan från en framtidsskola till en skola för ja-sägande bugande robotar, utbildade för 30-talets T-fordlina och inte framtidens entreprenörtänk. Ofattbart att inte näringslivet reagerar!

Vi har ett fantastisk boende, och kan i början även sitta många timmar i fönstret och fascinerad följa trafiken utanför. Även under frukosten, går det lätt många timmar. Desto flera dagar man sitter och observerar samma miljö, desto mer ser man och desto roligare blir det!

Efter ett tag börjar man känna igen några av de som normalt rör sig på gatan, några försäljare känner man igen och hälsar på (utan någon mer köptvång) medan solglasögon försäljarna kommer med samma erbjudanden dag efter dag. Vi börjar hitta systemet i hur MC parkeringen fungerar och vi observerar att MC verkar ha högre prioritet än restaurantgäster, annars fattar vi verkligen inte varför man om kvällen plockar undan bord och stolar så att mopedarna får plats. Varje dag kommer det mopedar för att hämta och lämna öl-backar. Oavsett hur man packar sin MC, det verkar omöjligt att frakta mer än 10 backar på en gång. 8 backar där bak, 2 rader med 4 i höjden. Mer än så räcker inte spännbandet till. Och framför sig kan man ha 2 backar, högre höjd än två och man kan inte längre se något. Detta är viktig vetenskap som har tillkommit efter dagliga studier av grannhotellets förmiddagsrutiner.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s