Mat och Dryck (from spring 2010)

Standard

Vietnam är otroligt billigt när det gäller mat och dryck. Men ölpriserna slår allt. Inte nog med att det inhemska ölet är riktigt, riktigt gott. En flaska öl kostar i princip det samma på gatan som på en medelfin restaurant, och jämfört med billigaste maten (som regel nudelsoppa) gåt det 3 öl på en soppa. I motsats till Thailand där kan du äta 3 soppor för samma pris som en öl.

Men om du är törstig och inte vill dricka öl, så finns det vietnamesisk is-te, Tra Da (som uttalas cha da i Saigon.) En form av grönt te som kostar runt en krona, om det inte ingår gratis i måltiden. Fast det var svårt de första dagarna att lyckas med beställningen, varje gång fick jag någon form av importerad iste från flaska eller burk, som regel till ett pris högre än en flaska öl. Så det var bara att börja träna på det vietnamesiska uttalet, och har man tur, kanske någon vid bordet bredvid har beställd samma sak, så man kan peka. Annars, beställ is-kaffe, då får du automatisk även en kanna grönt te. Så först dricker man upp sitt glas med is-kaffe, sedan medan man fortfarande har isbitar kvar, häller man upp det gröna teet, och kan använda detta för att släcka törsten. Ju enklare trottoarservering desto säkrare på att du får både kaffe och te vid beställning av is-kaffe. Billigaste priset så långt för kombination kaffe-te-is är 5000 VDN (lite mindre än 2 SEK), men prisar upp till 10 000VDN är fullt acceptabelt. För att beskriva själva kaffet, tänk dig styrkan som Turkisk kaffe, men med smaken som den godaste Italienska espresso rostningen och till detta lägg till en bit av 90% choklad.

Den absolut billigaste snabbmaten som hittas på gatan, är fyllda baguetter. De fylls med sallad, chili, olika kött bitar(fråga inte vad), patéer och över allt ihop hälls det mycket sojasås. En färsk baguette utan fyllning köper du får ca 1 kr, medan med fyllning kostar den 4-6 kr.

FlanMen vår absoluta favorit, är creme brulé, flan kallas det här och serveras med lite krossad is (för att inte smälta i värmen) och kallt, svart kaffe istället för karamellsås. Det finns små serveringar som enbart har detta i sitt utbud. Räkna med att betala ca 2 sek.

Det som (enligt oss) gör den vietnamesiska maten så speciell är tre saker:

 

  1. Alla goda, egenblandade såser och dopp-kryddblandningar
  2. Färska örtkryddor med alla underbara smaker och karaktärer (lakrits, nöt, syrligt, sött, salt m.m.)
  3. Den unika mixen av asiatisk och europeisk mat, där de fritt blandar de olika influenserna, Ett typisk exempel är en vanlig blandsallad som totalt ändrar karaktär när man häller över en sojasås blandat med färska chili bitar.
testar att smaka groda för första gången. Gott!!!

testar att smaka groda för första gången. Gott!!!

trevligt med  mat & prat i distrikt 4

trevligt med mat & prat i distrikt 4

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s