Att ta sig runt i storstadsdjungeln (from spring 2010)

Standard

Från början tog vi taxi eller apostlahästarna till hjälp för resor inom staden. Taxametern startar på 10 000 VND (knappt 4 kr) och räcker 800 meter, därefter är taxan 11 500 VND/km. Efter 30 km går taxan ner till 9 500 VND/km.

Av en ren tillfällighet lärde vi oss hur lokalbussarna fungerar. Tack vara en ohederlig taxichaufför, som hade ställt om sin taximeter, fick vi det incitament vi behövde för att våga testa busnätet första gången. Nu går det knappt en ända dag utan att vi tar bussen ut till ett för oss nytt område av Saigon. Någon gång har vi planerad innan vart och hur vi skall åka, men som regel låter vi slumpen styra, nu som vi vet hur vi skall tolka informationen på varje hållplats. Fast i bland blir det riktig fel, när vi har med oss en för liten karta och misstolkar några gatunamnnamn. Men det blir aldrig värre än att man kan gå av den felaktiga bussen, och fortsätta med nästa buss hemåt igen. Efter införskaffande av busskartan är det lite svårare att komma vilse. Fast med ständiga vägarbeten, går det inte alltid lita på att bussen går exakt där det är skyltad att den skall, men med hjälp och tips av förbipasserande hamnar man som regel rätt igen. Skolbarnen är en stor källa till hjälp, de startar oftast kommunikationen, och är enormt stolta och glada när de får chans att hjälpa en smått vilsen turist på rätt väg, samtidigt som de får chans att träna på sin engelska.

Trafik – och miljöarbete

Efter många månader i Malaysia och Thailand hittar vi omedelbart två stora skillnader i gatumiljön.

I Saigon finns det trottoarer överallt, och de är så pass breda att man som gående ofta får plats efter att alla motorcyklarna är parkerade och halva affären har flyttad ut. Detta gör att Saigon faktisk är riktig promenadvänlig stad att ta sig fram i. Fast först efter att man har lärt sig konsten att korsa en 8-filig gata, med 1000-tals MC och några bussar bilar cyklos. mm.

Gå rakt ut i gatan men håll jämnt tempo, bättre att gå långsamt än att snabbt springa över gatan. Ha ögonkontakt med mötande trafikanter, så du ser på vilken sida av dig de kommer att väja. I början, innan man behärskar konsten, ta rygg på en vanlig cyklist eller gå nära någon som putter en försäljningsvagn framför sig. Efter några dagars praktisk övning, vågar man korsa alla korsningar. Fast i tidningen läser vi att böterna skall höjas för fotgängare som är involverade i trafikolyckor, vi tycker kanske det är de motorburna fordonen som kör på rött ljus, mot trafiken, på trottoarer och i princip ignorerar alla trafikreglar som finns kanske borde få böterna. Läser även i tidningen att MC-förarna tycker bussarna kör som dårar, inte konstigt, då bussarna är de ända som alltid följer trafikskyltningen

Nästa märkbara skillnad är gatornas renhet. I Saigon kryllar det av renhållningsarbetare samtidigt som tillgången på soptunnor är stor. Vilket gör att det mesta av skräpet faktisk hamnar där det skall. Nyligen, 3-4 år sedan, bestämda man sig för att få en ren stadsmiljö, barnen lär om detta i skolan, samtidigt som man är lite mer restriktiv på att dela ut platspåsar jmf med Thailand och Malaysia. I en affär, får du inte automatisk en ny påse när du handlar varor, och köper du frukt och dryck på gatan, blir du först erbjuden att dricka eller äta direkt ur flergångs glas/talrik, istället för att ta med den vanliga asiatiska engångsförpackning i plast. Och tillfälliga soptunnor sätts upp vid behov. bl.a. efter vårt cirkusbesök, stod det stor soptunna nedanför trappan, där alla slängda sina tomma popcorns bägare. Har du oturen att det inte finns någon soptunna i närheten, är det OK att samla skräpet på gatan, då det flera gånger per dag kommer en renhållningsarbetare förbi och samlar upp detta.

L26

Det är med stor spänning vi ser fram i mot besök på stränderna, för att se om miljöarbetet har spridit sig även dit. Men trots beskrivna åtgärder så är gatorna långt från råttfria, särskilt när det blir mörkt. Blir du sittande länge på en trottoarservering, lär du för eller senare få syn på råttor. Även på väg mot toaletten några våningar upp från en rätt så hyfsat restaurant, är det inte omöjligt att en råtta pilar förbi, eller över, dina tår…. Småsåren på tårna morgonen efter, vill man helst inte fundera över var de kommer ifrån.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s