Melaka (from autumn 2009)

Standard

27/10-2/11, 2009

Vilken stad! Detta är så långt absolut Malaysias trevligaste och vackraste stad, ca 2 timmars bussresa från KL. Alla långfärdsbussar till och från Melaka stannar på en busscentral, stor som en mindre flygplats. (Betydligt större än Landvetter). Här finns in- och utrikesterminasl, shopping, restauranger osv. In till centrum tar man sig enkelt med buss 17, och ingen problem att hitta, alla på busstationen fattade direkt att vi skulle till buss 17 där vi kom med våra ryggsäckar, och visade oss glatt vägen. Vårat mål var Stadhuyset, Holländarnas bidrag till den blivande Malaysiska administrationen. Vilken underbar syn som möter oss. Vackra röda byggnader, omringad av 20-30 gula – och kitschiga – cykelrickshaw. 2 minuter därifrån hittade vi vårat hotell, Aldy, som beskriver sig själva som ett boutique hotell. Vi valde detta pga det fantastisak läget samt dess härliga takterass med jacuzzi. Vi har under vår vistelse tillbringad många återhämtningstimmar där uppe, med utsikt åt alla sevärdeheter, och de dagar vädret har varit bra, har man skymtat Sumatra utanför.

F0

För ett år sen ingick Melaka, tillsammans med George Town, under UNESCO´s skydd. Vi har därför strosat runt i stan och tittat på alla vackra byggnader. Melaka har varit under Portugisisk, Holländsk, Engelskt och Japansk styre. Dessutom har den den äldsta Indiska och Kinesiska kulturen i Malaysia, så här finns MASSOR att titta – och smaka – på. Och när det har blivit för varma att gå runt, har vi hyrt cyklar och cyklade upp och ner längs älven, rakt genom allt från små kampunger (byar) till mangrove.

F11Under helgen blev vi först åskådare till en enorm lång (och fin) begravningsprocesion, innan nattmarknaden satte i gång i Jonker Street området. Vi kan inte direkt påstå att det är någon låg konjunktur i turismen här. Det finns kanske inte så många Europeiska eller andra västerländska turister här, men det vägs upp mer än väl av den utökade asiatiska turismen. På helgerna kommer det busslaster med turister från Singapore, och övriga Asien. De gula cyckel-rishawen cirkulerar runt i stan, i princip fulsatta hela tiden. Och om man gillar kitch så älskar man dessa cyklar. De är dekorerade med oändlig mängder plastblommar och annat själv lysande bling-bling, och som pricken över i-et, en rejäl stereo. Ett riktig kul inslag i gatubilden.

fish spa

fish spa

En annan häftig grej vi har passat på att testa är fisk SPA Man sätter sina fötter ner i ett lite bassäng, fylld av (hungriga) småfisk. Detta är inget för de kittliga eller de med fiskskräck. Själva behandlingen går ut på att alla småfisk äter på dina fötter. Efter 20 minuter känns fötterna som nya. Behandlingen kan absolut rekomenderas.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s