”Home-Stay” i Rat-Samaki (from autumn 2009)

Standard

7-11/12 och 19-27/12

I början av december möter vi tillsammans med thailändska släktingarna upp på Bangkoks flygplats för att möte övrig familj som anländer från Sverige. Nu är det vardagsliv i byn som gäller den närmsta tiden. Byn ligger i Koratprovinsen, ca en timma från Korat, med Soeng Sang som närmsta tätort. Här lunkar vardagen på i lojt tempo. Första morgonen kommer pingisbordet fram, och vi introducerar rundpingis. Annars flyter dagarna på med besök på lokala marknader, besök på majsfälten, bad och annars tid att bara umgås, och att äta riktig god thailändsk mat.

9:e klassingen har fått hemläxa att bjuda på något svenskt, så en dag blir det spagetti och köttfärssås, där allt görs från grunden med att börja hacka köttet med kniv så att det blir färs.

J2

En annan dag är det storkok av riskakor. Kokosnötterna mals ner så att man kan krama ut mjölken. Vi börjar på morgonen att koka upp ungefär 20 liter kokosmjölk, och detta står och puttrar under elden hela dagen, under ständig omrörning, till det har kokat ner till en 2-3 liter. Då häller man i palmsocker samt en gelatin blanding och fortsätter att koka, nu är det ända viktigare att det rörs om ordentligt så att smeten inte brinner fast. Efter en stund börjar man det stora vattenprovet, precis som med knäck, kollar man av med vatten när smeten har fått den rätta fastheten. När korrekt konsistens är uppnådd heller man i puffat ris, poppat ris, skivat kokoskött, rostade jordnötter och rostade svarta sesamfrö. Allt vänds in i kokosmjölk smeten, sedan fördelar man massan i små påsar, som kavlas platta innan de förseglas. Självsagt lägger vi en liten hög på en tallrik för omedelbar avsmakning.

J11 J12 J15

 

 

Området vi befinner oss i är riktig jordbruksmark, i princip alla äger en liten jordplätt och några kor. Åker man utanför vägen och in på stigarna mellan åkrarna, blir man som ”farang” väldig bra bemött, alla hälsar och skrattar och erbjuder oss att hjälpa till. En förmiddagdag åker vi och lyssnar på thailändsk countrymusik. Mitt i veckan, mellan klockan 10 och 15, är det en countryfestival långt ute vid åkrarna. 4-5 olika artister samt en dansgrupp uppträder. Publiken består för det mesta av pensionärer samt några arbetslösa undomar, och vi har lite svårt att förstå målgruppen, och vald tid. Men alla som är där verkar ha skoj, och det dansas villt framför scenen.

J25Vi hinner även med en övernattning i Kao Yai nationalpark, där höjpunkten är flocken med vilda elefanter som vi ser under nattsafarin. För de som orkade med trecking dagen efter, blev höjdpunkten mötet med gibbonaporna, båda bruna och vita. Vi färdas på thailändsk vis, dvs 14 personer i en pickup är absolut inga problem.

 

Julafton firas med thailändsk karaoke samt julklappsutdelning till ett 100-tal av byns barn. Vi forsöker introducera julafton som barnens fest med 100-tal små presenter, dvs. en påse med lite chips, godis och en liten leksak. Alla barnen ställer sig upp på en lång rad för att därefter en och en gå fram till tomtemor för att få sin lilla julklapp.

J22

2 thoughts on “”Home-Stay” i Rat-Samaki (from autumn 2009)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s