Thai Kitchen Cookery Centre (from autumn 2010)

Standard

Precis som med alla Mahout kurser, finns det en oändlig massa matlagningskurser att välja mellan i Chiang Mai. Alla har i princip samma namn och alla hävdar att de är den första och ursprungliga skolan, så hur skall man veta vilken som är bra? För mig var det slumpen som avgjorde, jag hade plockat på mig några broschyrer, och bakpå den ena stod det rekomederad av Mikael Perssons ”Thailand”, och då visste jag att denna hade åtminstone varit bra för några år sen. Ett annat plus, denna låg bara några kvarter från där vi bor, så jag kunde besöka skolan innan jag anmälde mig.

Mottagandet var fantastisk, så jag bestämde mig för att testa en heldagskurs. Och nu under lågsäsong var det perfekt, förutom mig var det enbart två amerikanska tjejer. Om det är svårt att välja rätt matlagningskurs, är ett tips att hänga runt Somphet Market på morgonen, för alla matlagningsskolorna börjar sin dag här, med att demonstrera och handla olika råvaror. Då kan man jo titta och lyssna och se vilken av skolorna man tycker best om.

Så började även vår dag, en rundtur på markanaden med var vår korg, där vi fick se och lukta/känna på många olika men typiska thailandska råvaror. Efter att våra inköp var klara var det så dags att bege sig till skolan. Vi hade 2 lärare på 3 elever, så det var toppen. 7 rätter skulle tillagas och ätas under dagen, så nu ville vi gärna sätta igång.

Första rätt var frukost, och vi hade alla vald olika rätter. Därmed fick vi chans att titta lite på vad grannen gjorde. Själv valde jag fried rice, låter enkelt, men det gäller att vara snabb på handen när man har hällt i ägget så att man får blandat det med ris och grönsaker – innan ägget steks.

Ingen av oss hade ätit frukost innan, så vi åt snabbt upp allt vi hade lagat.

Nu var det  dags för nästa moment. Vi skulle göra currypasta och efter det göra en curry-rätt baserad på vår pasta. Mitt val var grön curry. Läraren tog fram den stora sten morteln, och sen var det bara att börja små hacka alla ingredienser och upp i morteln med det. Vi lärde oss hur vi skulle skydda ögonen från chili-stänk medan vi krossade allt vad vi kunde. Resultatet så lovande ut, och när vi tillagade själva curry rätten fick den en riktig härlig grön färg. Och för att få riktig thai-styrka på rätten fick jag använda 2 skedar currypasta. Smaken – underbar men kunde nog ha testat med ända lite mer currypasta för att få den riktiga heta känslan. (jag fick ingen svett-attack av min rätt)

Innan vi fick smaka på vår curry, skulle vi laga en lunch rätt till, det fick bli chicken med cashew nuts. Inga särskilda svårigheter, det gäller bara att ha alla ingredienser färdig hackade innan men tänder woken.

Så var det dags att äta, Curryn var jo så god så den måste man bara äta upp, men det var verre med den tredje rätten. Vi började bli ganska mätta alla 3, så när läraren gav oss 45 minuters avbräck, behövde vi det. Sen var det dags att göra soppa. Att säga vi var hungriga var en överdrift, men vi skulle nu göra Thailands nationalrätt, Tom Yum soppa, vi lagade den något mildare varianten med kokosnöt mjölk. Vi var fortfarande propp mätta men så god soppa måste man jo bara smaka på, så vi lyckades få ner även denna rätt.

Men nu behövdes en ny paus, innan vi orkade tänka på mera mat. Men snart var vi igång igen. Som snack valde vi mellan papaya sallad och vårrullar. För min del blev det vårrullar, och vi började med att koka i hop en riktig god dipp-sås: fisksås, tamarind-saft, socker, jordnötter, och chili  som fick koka några minuter. Sen blandade vi ihop fyllningen som var tofu, grönsaker, nudlar smt ägg. Och slutligen lärde vi oss att rulla i hop och försegla själva vår-rullen, och att fritera till snygg, gyllen färg. Dipp-såsen var gudomlig, men det var fortfarande svårt att känna någon riktig aptit så det mesta fick ligga orörd på talriken

Nu var det enbart ett moment kvar: Dessert. Vi hade igen valt 3 olika rätter, men två av de behövde 6 timmars blötläggning då rätterna baserades på klibbris Så först gällde det att laga klibbriset. Det svarta riset skulle all vätska reduceras bort genom kokning, medan det vita riset skulle ångkokas 20 minuter till det blev klibbigt. Sen gjorde vi sås av kokosmjölk, socker och salt som blandades med klibbriset. Och efter det mera sås, kokosmjölk, socker och salt (mera salt och mindre socker) samt majsena blandat med vatten. Nu var det bara att hälla den tjocka såsen över risblandingen och börja äta. Sött och gott.

Var vi nöjda med vår dag? Helnöjda, särskilt med så få kursdeltagare och många lärare, och att vi var tvungna att göra alla steg själva. Var vi inte snabba nog vid woken, förklarade de hur vi skulle göra, men tog aldrig över. Vi fick stå där och röra tills det blev bra nog.

En kul dag, men ett tips till andra. Efter att ha lagat de första rätterna, ät bara hälften så njuter ni även av eftermiddagens rätter. Mera information här

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s