Sista stopp Bangkok (from spring 2011)

Standard

Denna gången känns Bangkok så rätt. Förra besöket i september ifjol, hade vi Saigon färskt i minnet och saknade alla gröna parker och lummiga trottoarer och enkla trottoarserveringar där man kunde sitta ner et par timmar med en iskaffe och titta på folklivet. Andra besöket i mitten av Januari, då hade vi Phnom Penh färskt i minnet, särkilt prisnivå på bra boende, och fick fullständigt chock när vi anlände till Khosan Road-området, där man fick betala det tredubbla mot vad vi var vana med för ett ”smutsigt råtthål”. Men denna gången är Bangkok en riktig fullträff, tack var vårt boende. Vi hade som sagt inga konkreta planer när vi hoppade på bussen 4 timmar tidigare, men väl framme på Mochit busstation delade vi taxi med två japanske turister till Silom-området. Japanerna hade hotell bokat, men själva gick vi in på första internetcafé och började leta bra hotell erbjudande. Valet blev en fantastisk lägenhet i Sathorn området. Just nu kan vi inte tänka oss en bättre avslutning på resan

 

Bäst just nu 1: Boende Vi har som sagt hittat ett lägenhetshotell i Sathorn området (mellan Silom och älven) där vi för samma pris som ett 3* dubbelrum nu har en hel lägenhet med balkong – och tvättmaskin – samt stor pool och gym på taket. Området är en typisk thailändsk bostadsområde, där butiker och marknader är till för de boende och inte anpassad för turister. Hur kul som helst att strosa omkring. Här är så bra så vi kunde tänka oss att bli bofasta…

 

Bäst just nu 2: Kollektivtrafiken. Tidigare har vi i Bangkok åkt Skytrain, Metro och Aircon buss, men denna gång utökar vi repertoaren med ett färdsätt till. Tack var vårt boende har vi hittad ett nytt sätt att ta sig fram i Bangkok. För 5.5 baht kan vi åka songthaew (kollektivtaxi) från gatan där vi bor till närmste sky train hållplatsen, eller hela vägen ner till vattnet och Central Pier. (I andra riktningen går ”vår” songthaew allt djupare in i den thailänska vardagen, helt utan andra turister än oss)

 

Sämst just nu: Den helt meningslösa gränskonflikten mellan Thaialnd och Kambodja om ett helt ointressant tempelområde utan naturtillgångar. En gnista som på några få dagar dödat 20 personer och kan leda til fullt krig.

 

Gladaste överraskningen: Kvarterskrogerna på gatan där vi bor, särskilt Dim Sum restaurangen några hus neråt gatan.

 

Godast just nu: Rambutan säsong, vi frossar i röda, håriga frukter så ofta vi kan

 

Tråkigast just nu: Bio utbudet. För att vara i en stad med så otroligt tekniskt bra biografer, är det tråkigt att utbudet i stort bara visar (dåliga) actionfilmer.

 

Proffsigast: Parfym tjejen som bara vid att lukta på min tomma flaska, direkt visste vilken doft det var. Rekomenderar att köpa parfym på markanader, där de blandar i hop den doften du vill ha direkt på plats.

 

Störst förvirring: Att hitta i det nyrenoverade Central World varuhuset. I teorin verkar det enkelt, gå in från skytrain promenaden på kortsidan, och ut igen i motatt ända. Men i praktiken är det totalt omöjligt att lyckas på första försöket.

 

Bästa gatuköp: Sanslöst snygga och billiga färska blommor, som förutom härlig doft gör bostaden lite mer personlighet.

 

Bästa nyhet: Att få tillgång till en hel ny stadsdel. Det är underbart att bo mitt bland ”vanliga” thailändare, shoppa daglivaror i små lokala affärer. Och bor man i Bangkokk behöver man aldrig gå många metrar innan man hittar någon form av matservering. Vår gata inget undantag, inom de närmsta 100metrarna hittar vi lätt ett 20-tal små familje drivna restauranter och matställen.

 

Bästa utsikt 1: Sky-baren på 84 våningen i Bayoke Sky Hotel, med Bangkoks magnefika Skyline.

 

Bästa utsikt 2: Vår lägenhetshotellpool på 8:e våningen i ett närområde med villor, gräsmattor och smala gränder och med Chao Phraya-broar och Skyskraporna i fonden

 

Bästa nöje: Shopping!!! Efter mer än 7 månader på resande fot utan möjlighet för några större inköp, är det underbart att nu tillåta sig att lite rejäl shoppingterapi. Resultatet blir allt från kläder och skor, till  köksattiraljer, thailändska kuddar och kryddor.

 

Bästa utflykt: Båtturer längs Chao Phraya river och promenader längs kanalen

 

Bästa hälsotema: Varje morgon starta dagen med grötfrukost. En dryg timma i gymmet och en halv kilometers simning i poolen. Därefter slappa med en god bok i solen med avbrott för svalkande dopp i jacuzzin.

 

Största besvikelse: Sukhumvithområdet (låga Soi-numren) som allt mer börjar likna ett ända långt Red Light district. En trist utveckling men med uppsidan att Silom-området blivit bättre istället.

 

Störst glädje: Att artigt smila tillsammans med världens mest leende folk, i Songthaewen, på gatan, i affären. Kort sagt överallt i detta fantastiska land.

 

Störst variation: Alla dessa underbart goda och billiga soppor som serveras i princip dygnet runt på en enkel trottoarservering eller i varuhusen ”food court”. Just nu är favoriten fullkorns-rissoppa med egg, köttfärs, ingefära, vårlök och havstång. Gottgottigottgott…

 

Mest tidskrävande: Att hitta den ultimata skräddaren som både är trevlig, inger förtroende och har bra priser. Sen skall man välja tyg och bestämma vad som skall sys upp. Och efter det kommer alla tillfällen för provning. Men så länge resultatet blir bra är det absolut värd mödan. Och prismässigt ett riktig fynd jämfört med vad liknande designer kostar i några av varuhusen, för att inte tala om hemma.

 

Mest utmanande: Hyra cykel i trafikintensiva Bangkok. Här finns liknande system som hyrcyklarna ”styr & ställ” i Göteborg. Har inte hunnit (vågat?) använda dessa än, men tiden i Bangkok är inte över än, så kanske vi innan veckan är slut kan lägga till även denna erfarenhet

 

Störst dillemma: Ska vi eller ska vi inte köpa en lägenhet i denna väldsmetropol. Nybyggda trerumslägenheter i direkt anslutning till Sky-train säljs fn för en tredjedel av priset i Göteborg. Har inte varit så billigt på många år, samtidigt som hotellpriserna bara rusar uppåt…

 

Mest ambivalens: Ångesten över att två-årsresan närmar sig sitt slut samtidigt som glädjen över att få återse släkt och vänner och bryggan i Hyssna. Hur var det nu med kakan???

blommorAbsolut nödvändigt(?): Skaffa en i-hop-vikbar blomvas och fyll den med snygga blommor (ger god lukt i hotell rummen också)

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s