River View Guest – igen (from spring 2011)

Standard

Vi är nu tillbaka i Bangkok en kort sväng, för att träffa goda vänner som just nu är på Thailandsemester. Vägen till Bangkok denna gång gick med buss från Battambang till Bangkok via Poi Pet. På andra sidan gränsen trodde vi resan skulle fortsätta med vanlig buss (det var ju så vi reste mellan Saigon och Phnom Penh). Men denna gången var det minibussar som skulle ta oss vidare. Insåg givetvis vi att vi bara skulle ha köpt bussbiljett till gränsen och sedan fixat nästa delresa därifrån. Kunde nästan tro detta var vår första resa på egenhand…..

Är det något vi inte gillar så är det att åka minibuss. Vår erfarenhet är att servicen som regel är minimal och att hela momentet bara skapar irritation. Så även denna gång, efter mer än en timma väntande efter gränsen, börjar de äntligen fylla minibussarna. Men de behandlat oss så dåligt att vi till slut bara går därifrån och bokar en separat taxi ner till Bangkok.

 

Bussen skulle stanna vid Khosan Road (det var ju då vi borde ha fattad att det inte var någon vanlig buss det var snack om, men ibland är man lite trög) och där vet vi att utbudet av boende är stort, så vi struntade i att förboka något boende. Och även om vi nu ändrade sätt att resa på, tyckte vi det var enklast att även låta taxin köra oss till samma området. Resan ner gick smidigt, och efter ungefär 3 timmar är vi framme. Då vi möts av total kulturchock. Först och främst – vilka horder av västerländska turister! Så här många turister samlat på ett och samma ställe har vi inte sätt någon gång tidigare under denna (eller den förra) resan. Nästa chock är priset – och  standarden på boende! Vi är nu vana att bo ”kungligt” för under 20$, men här kostar riktiga sumpiga ställen det dubbla. Efter lång tids letande hittar vi ett Guest House som är tillräckligt rent till att vi kan stanna en natt – men direkt morgonen efter bar det iväg till China Town och River View Guesthouse.

 

Hittar man väl hit, är det en underbar miljö och trevlig personal. Vi bor nu i ett nyrenoverad rum med balkong där vi njuter av utsikten och båtlivet på Chao Prao River. Även om vi nu bor här har vi fortfarande lite svårigheter med att hitta. Första dagen gick vi till järnvägstationen för att köpa tågbiljett men lyckades på vägen hem att gå rejält vilse Efter en halv timmes irrande var vi tillbaka vid utgångspunkten. (Andra försöket lyckades vi bättre med) Däremot har vi upptäckt att vi bor bra till  för kollektivtrafik. Utanför River City arkaden går nämligen buss 36 som passerar MBK. 12 baht kostar resan, och då är det en riktig bra buss med luftkonditionering. Ett annat kollektivtrafik-tips är att ta båten till slutstationen, Nothaburi  pir 30 (14 baht enkel väg). Där ligger en fantastisk vacker byggnad som nu har blivit museum. Inträdet  är gratis, för en riktig bra utställning.

 

De närmsta dagarna skall vi nu njuta av vimlet i China Town innan vi sätter oss på tåget söderut, till vårat nyvunna favorit-ställe från förra resan, nämligen Chumphon och dess stränder. Och visst är vi i Thailand alltid.  På kvällen möter vi en MC  i relativ hög fart och utan ljus på gångvägen, men föraren hälsar på oss och ropar ”Sorry” i det han passerar.

Bangkok känns förövrigt mycket modernt denna gången, och väldig rent. Det har blivit ”Singapore-Rent” i centrala stan…….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s