Monkey business i Bukit Lawang (from spring 2011)

Video

Klockan är tio på torsdagkvällen och vi är framme i den verkliga regnskogen. En slingrig tretimmars minibussresa i hellregn in i Sumatras allt mer täta vegetation ligger bakom oss.

Luften känns svårandad, mättad av fuktighet och lätt unken djungeldoft. Välkommen till Bukit Lawang, hälsar vår guide. Det är en 20 minuters skogsstig till Green Hill, ert djungelhem den närmsta veckan. Regnet lättar. Vi tar på oss ryggsäckarna och börjar vandra.

Snabb incheckning. Vi bor i en bungalow med balkong 20 meter upp i trädkronornas nedre delar. Nedanför oss ljuder djungelflodens forsande läte och överröstas bara av cikadorna och andra mystiska djungelläten. Den kalla utomhusduschen nedanför kojan, och de envetna myggorna inbjuder till en mycket snabb kvällstvagning. I morgon får vi bada i floden istället.

Dag 1

Fredag morgon klockan fem. Vi vaknar av den Vithandade gibbonsapans sanslöst vackra morgonserenad. Vi ligger kvar i sängen och ser den inte genom fönstret. Men å så vakert han sjunger. De mer välkända morgonljuden av tuppar och änder stämmer in i skönsången samtidigt som morgonljuset börjar sila ner genom trädkronornas täta lövverk.

En familj av Makaker-aper hoppar in på balkongen för att kolla om vi glömt något ätbart där ute. De vet inte att vi ligger där inne i sängen under myggnätet, så de försöker öppna fönstret och dörren för att komma in. Lite väl närgångna tycker vi. Maken går upp för att markera revir. 110 kg människokropp lyckas tveksamt övertyga alfahannen med stödtrupp att svinga sig tillbaka upp bland träkronorna.

Morgonbestyr, frukost och nyinköpt vattentät kamera. Nu är vi redo för djungeln!

Eftersom vi varit i Bukit Lawang tidigare bestämmer vi oss för att vandra på djungeltur på egen hand utan guide första dagen. Egentligen är det inte tillåtet, men så länge man är på väster sida om floden och har betalat nationalparkavgift så bråkar ingen. – Men tänk på att Orangutangerna kan vara farliga. Ta inte med mat. Dessutom finns här Tiger, Panter, Sumatranoshörning, Elefanter, Kungskobra och farliga insekter, ropar lokalguiden efter oss. Mest oroad för förlorad inkomst tror vi.

Vi lämnar det sista byhuset och vandrar uppmed floden. Vildmarkskänslan är total. Ljuden, dofterna, den täta vegetationen, fjärilarna, fukten. Efter fem minuters vandring är vi genomsvetta och lyckliga. Precis då så svänger sig två Thomas Leafmonkey majestätiskt mellan träden. Deras vackra elegans och muskulära armar ger oss gåshud av välbefinnande. Leafmonkeys är skygga och inte alls intresserade att utmana människor, som tex Makaker kan göra.

Vi vandrar vidare och spanar efter orangutanger. Nybökade spår efter noshörning(?) och doft av densamma får nerverna på spänn, men vi ser inga tvåhornade Sumatranoshörningar

Värmen och fukten gör att vi själva börjar bidra till djungeldofterna så vi beslutar oss för att ta en ”Indian shower”. Vi slänger av oss paltorna och tar ett härligt avsvalkande dopp i den strömmande floden. Vi glider snabbt iväg, så badet får bli kort. Vi vill inte gärna genera lokalbefolkningen genom att komma forsrännande ner genom byn utan kläder.

Vi hinner knappt  få på oss kläderna då en liten ”trekking”-grupp kommer raftande ner på en flotte, bestående av fem hopknutna uppblåsta traktordäcksslangar. Vi känner igen oss i deras lyckliga leende från våran egen tvådagarstrekking i Bukit Lawang för åtta år sedan. Då träffade vi på vilda och semivilda orangutanger, varaner, och andra trevliga och mindre trevliga djungeldjur. De vi nu möter har säkert haft en lika bra trekking. Och de har lika säkert haft en likaledes tuff natt i regnovädret och nu längtar de hem till torra, rena underkläder. Efter de passerat tittar vi på varandra och flinar igenkännande. Ska vi orka med att övernatta utomhus denna resan eller ska vi nöja oss med dagsturer? Hälsoläget var det som slutligen fick fälla avgörandet.

Dag 2

I går eftermiddag köpte vi biljetter till Bukit Lawangs stora dragplåster ”Semi Wild Orang Utang feeding time”. Bukit Lawang har under många år haft ett program för återrehabilitering av orangutanger (huvudsakligen ungar) som pga skogsskövling, illegal jakt eller husdjurshållna blivit föräldralösa. Under flera år har de lärt orangutangerna att bli vilda igen. Programmet är slut sedan flera år men fortfarande erbjuder de turister (inhemska som internationella) att mot betalning få se hur de numera semivilda orangutangerna får kompletterande matning i djungeln två gånger per dag. Matningen sköts mycket professionellt, huvudsakligen på orangutangernas villkor, och turisterna får först se en informationsfilm om hur man ska bete sig och om skogsskövlingens påverkan på naturen i allmänhet och på orangutangerna i synnerhet.

Nu är det så dax för oss att efter åtta år återse våra skogslevande vänner Oran Utang, vilket just betyder folk från djungeln på ”Malaysiska/Indonesiska”.
För att komma till matningsplattformen/trädkojan måste man först gå 20 minuter upp efter floden från byn, därefter ta man en liten kanot över floden. Nu följer följer en 10 minuters mycket brant promenad upp genom djungeln. Genomblöta och lätt leriga når vi fram till plattformen där hungriga myggor snabbt blir behagligt mätta eftersom vi är för slitna för att orka försvara oss. Men det är det värt. För det vi också möts av är en fantastiskt vacker orangutanghona med en sexmånaders unge på ryggen. Hon spanar in oss, låter sig glatt fotas, och väntar på att nationalparksguiderna ska komma och erbjuda mjölk och bananer. Just mjölk och bananer är det ända som erbjuds på plattformen. Denna enehanda diet ges för att orangutangerna ska tröttna och istället ta för sig av djungelns egna frukterarter, som uppgår till hela 386 olika frukter bara i Bukit lawangs närområde.

Precis som med barn, så tröttnar snabbt orangutangungern på att ”sitta till bords”, och börjar istället leka med maten och klättra upp bland träden. Hon svänger sig fram och tillbaka och verkar ha det så obekymrat bra som bara ungar kan ha. När träkronorna hotfullt börjar röra på sig lite längre bort skyndar hon sig dock ner till mamma. Det är ytterligare en mamma med unge som är på gång. Och snart kommer en till. Efter en stund är vi alltså omgivna av tre mammor med ungar, och orangutanger är inget flockdjur. Men de verkar acceptera varandra nu när det finns gott om mat.

Guiderna älskar verkligen sitt jobb. De behandlar orangutangerna med stor respekt och värme. Ibland får de en kram av en gammal vän, en annan gång håller de sig på armlängds avstånd.

Efter en stund verkar dock guiderna bli lite nervösa. De pekar uppåt vänster. En ganska ung hane, som är född i det vilda av vilda föräldrar har den senaste tyvärr visat tecken på att närma sig matningsplattformen. Det är mycket ovanligt hos detta skygga djur, men de unga semivilda honornas doftskörtlar lockar till övermod. Nu vill han visa att han dominerar området och han menar allvar. Guiderna börjar snabbt packa i ordning maten, och förbereder ett par käppar att försvara sig med. De ber oss alla att vara beredda men samtidigt lugnar de oss med att orangutanghannen framförallt vill utmana guiderna som med sin matning ligger bra till hos honorna. Det blir en intressant uppvisning i respekt men trots att guiderna är tre och har tillhygge, så viker inte orangutanghannen ner sig. Hans styrka är trots allt sju gånger en vuxen mans. Så matningen får sluta lite tidigare idag. Men vi är nöjda. Vi har ett fantastiskt film och kameramaterial med oss tillsammans med våra spännande upplevelser. Och det är en så länge bara dag två. Och vi har många nätter kvar. Behöver vi säga att vi köper dagsbiljett mer eller mindre varje dag framöver?

P1000332Vi smälter förmiddagens intryck över en Nasi Goreng och en färskpressad passionsfruktjuice. Himmelskt gott. Eftermiddagen aktivitet blir att hyra en jättelik traktordäcksslang. Nu vandrar vi först 40 minuter upp efter floden för att därefter ”rafta” oss ner i en sanslöst kul och lätt otäck färd i forsarna. Vår vattentäta kamera följer med och vi får verkligen valuta för pengarna. Ett par kraschlandningar, några blåmärken, en jäkla massa mindre nyttiga kallsupar senare och vi är nere. Liseberg, släng dig i väggen!!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s