Langkawis vita stränder (from spring 2011)

Standard

Vi är tillbaka på Langkawi. För första gången på våra långresor får vi besök av kompisar hemifrån, och vi har stämd träff på Langkawi. Här har vi fått två bra bungalower vägg-i-vägg på ”svensk” hotellet AB Motel. Jag vet inte om Langkawi är särskilt populärt bland svenskar, men AB Motel som ligger mitt på Cenang Beach är verkligen alla svenskars favorit, särskilt i februari och sportslovstider. Men den riktig stora överaskningen denna gången är stranden. Har fullständigt glömt av att sanden kan vara så vit, mjuk och fantastisk ren. Det är drygt ett år sen vi var här senast (November 2009) men att sanden var så här fantastisk minns vi inte. Så antingen är det fel på minnet eller så har de bearbetat stranden. Oavsett vilket – stranden är fantastisk, vattnet är varmt och vi bor mindre än 100 meter från vattenkanten!

 

Visst hade det varit trevligt om allt var bra. Tyvärr, så finns här även en baksida, kallas vattensport. Som badande måste man först ha lite små koll så man inte simmar på någon elak manet, sen skall man undvika att bli överkörd av jetski och till slut inte bli nerslagen av repet till paraflying. Och som solbadande eller flanör på stranden måste man verkligen se upp så man inte hamnar under en misslyckad paraflying landing. Tyvärr blev vi vittne till en rätt så allvarlig olycka, där en oskyldig gående på stranden fick en rejäl knock-out när han slogs till marken pga en misslyckad landning. Livräddarna var snabbt på plats med bårar, men samtidigt som de bär i väg den förolyckade så förtsätter nästa kund att skickas upp i luften. Efter detta är vår favorit plats på stranden numera bredvid en stenmur Vi tror att det är rätt så oattraktivt att försöka landa på denna muren, och då går även vi säkra.

 

Är man på Langkawi, är det ett par utflykter som nästen är ett måste. En av dessa är att åka på en mangrove tur. Vi utnyttjar att vi är ett stort sällskap och hyr egen bil och åker direkt upp till nordvästra delen av ön och hyr vår egen båt. Vi betalar ca 400 kr men då har vi en egen båt under två timmar. Sen bär det i väg. Först gör vi en yttre sväng, det går snabbt, vinden svalkar härligt och naturen omkring är fantastisk. Vi passerar den ena enskilde stranden efter den andra. Efter en stund stannar vi upp mitt ute på havet, där det ligger några andra båtar, och vi undra vad som är på gång. Då ser vi, vi har hamnat mitt uppe i ett gäng på ca 20 delfiner som hoppar och skuttar omkring. Vi hade ingen aning om att det fantes delfiner här, och är fullständig betagna av aktiviteten i flera minuter. Först när delfinerna ger sig av, åker vi vidare. Vår båtkille undrar vad vi vill se, och  vi enas om att en grotta hade varit kul, men vi vill även gärna se krokodillgrottan. Det lovar han att fixa. Vi lägger till vid en grotta, och får med oss en stor ficklampa. Sen är det bara att börja expeditionen. Vi är inne i en stor kalkstensgrotta, fullproppad med sovande fladdermöss. Längst in ser vi ”barnkammaren” där de må sover, och närmast gången där vi går sover de stora. Och överallt dessa droppformade kalkstens tappar som sticker ner Detta är riktig häftigt! Vi går ut av grottan och tror att nu är det klart. Då börjar nästa kalkstensgrotta, som faktisk har två ”våningar”.

 

Tillbaka i båten fortsätter färden genom mangrove djungeln, och vi är glada att vår båtförare hittar här. Vi hinner med ett stopp på en fiskodling, där vi bl.a får möjlighet att klappa en Rocka (på kroppen, inte den giftiga svansen) och vi fingermatar ”spottfiskarna”. Det är små tropiska fiskar som spottar ner maten. Vi placerade en fiskbit på fingret och följer hur fiskarna tar sats, kastar sig upp och spottar bort maten. Fast vid ett tillfälle bet de till långt upp på fingret för att säkra sig maten. Efter denna uppvisning av fiskar fortsätter vi in i mangrove träsket, och nu ser vi örnarna. Den båten vi åkte med, matade inte örnarna. I alla guideböcker uppmanas man nu att inte delta i örnmatning då den sker med kyckling rester, något som inte direkt är den naturliga örnmaten. Vår kille rusade i stället med motorn så att han fick upp lite fisk. Det räckte för att örnarna skulle börja cirkla över oss.  Vilka fantastiska magnifika fåglar de är så här på nära håll. Vi åkte även längs med flodbanken för att beskåda stora örnar som satt stilla i trädtopparna. Och efter det blev det en liten ”pratstund med en makakerapa, som satt vid flodbanken och ”väntade” på oss. Sista övning för vår del, var att åka genom den utlovade krokodil grottan Här finns inga krokodiler, men bara det at manövrera båten genom en låg grotta var värd besväret. Extra roligt att vi får möte mitt inne i grottan. Allt i allt var vi oerhörd nöjda med vår lilla båtuutflykt som absolut är väl värd pengarna.

 

Innan vi åkte tillbaka till Cenang beach blev det bad och även en avstickare upp till ett av vattenfallet. Nu i torrsäsongen är det inte så mycket vatten i fallen, men det regnade kraftigt kvällen innan så vi hoppades på möjlighet för åtminstone ett lite dopp. Vattenfallet hade mer vatten än förväntad så det blev både bad och och naturdusch som var svalkande kall.

 

De övriga dagarna gör vi inte så mycket annat än tar det lugn på stranden, badar, läser en och annan  bok, badar, promenerar, badar och badar lite till. Dagarna flyter i varann, men vi njuter och har det skönt. Snart är det dags för kompisarna att åka hem till Sverige men först med några dagars stopp i Kuala Lumpur, medan vi själva tar oss vidare till Sumatra i Indionesien.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s