Jakten på Bangkoks bästa(?) Älv-utsikt (from autumn 2010)

Standard

Inför varje Thailandsvistelse, brukar jag bläddra lite i Vagabonds guidebok. Läser man om Bangkok, är det svårt att undvika texten om River View Guesthouse. Under tidigare Bangkoks besök, har vi vid mer än ett tillfälle försökt hitta detta stället, men utan lyckad resultat. Vi har sätt huset från Chao Prao River, när vi åker förbi upp-eller nerströms med färjorna, men när vi sen har gått i land, klarar vi ändå aldrig att hitta tillbaks. Så som del av res-förberedelserna denna gång, var att skriva upp exakt adress, och märka ut ungefärlig vilket område det ligger i på kartan.

Sen började vi att gå. Vårt hotell låg i Silom området, så vi började med att vandra neråt Silom Road, och konstaterade att detta är nog den mest vandringsvänliga gatan i Bankok, med bred trottoar och där det6 fortfarande finns plats för gående att gå!!! Icke nog med det, trottoaren är kantad av träd som ger den behövliga skuggan. Och inte många verkar bry sig om att vi promenerar här, en och annan tuk-tuk förare erbjuder sin tjänst, men godtar snabbt vårt svar att vi gärna vill gå.

Vår vandring tar oss genom smala gränder, parker, och flashiga hotell innan vi så småningom når Chinatown. Här hittar vi trevliga skyltar som visar rekommenderade promenadstråk i Chinatown, samt en och annan historisk skylt, som berättar om ursprunget till namnet och platsen vi passerar. Vi passerar Pier 4, som enligt guideboken är den som ligger närmast vår destination, och sen när den smala gatan vi går på mynnar ut i en större gata, känner jag igen namnet på gatan. En extra koll mot papperslappen i fickan, jodå, det är rätt Soi.

Så vi vänder och börjar gå tillbaka samma väg vi kom, när vi ser en liten hand skriven blå skylt med en pil där det står ”River View Guest House”. Äntligen tänker vi, och snabbar på stegen. Den senaste halvtimman har vi verkligen hägrat efter en kall dricka på takterassen.  Vid vägens ända, hittar vi vad vi tror är River View Guesthouse, men detta visar sig vara ett hus under totalrenovering. Vi börjar skratta, så nära fast ändå inte, och fortsätter några steg till och går ut på den lilla bryggan som finns här. När vi vänder oss om blir vi dock lite osäkra. Tycker inte att huset som just nu renoveras ser ut så som vi minns det, från de gånger vi har passerat förbi på älven utanför. Kanske vi ändå tog fel? Något husnummer finns inte, så jag kan inte kontrollera om det verkligen är rätt hus eller inte. En smalare väg fortsätter förbi huset, så vi testar denna, och igen ser vi en liten blå skylt. Denna gång faktisk bara en halv blå, hanskriven skylt, men pilen pekar åt höger så vi fortsätter. Men än en gång är vi nära att vända om, när vi ser att den väg vi nu är på änder upp i ett garage. I och med att den förra skylten var halv, känns det fullt logiskt att den kanske även hade hamnat lite på sniskan och egentligen skulle peka åt motsatt håll för de som kom inifrån gränderna. Men inne i garaget ser vi en ny blå, hanskriven skylt, denna gång med en pil åt vänster. Och det visar sig att det finns en liten väg ut från garaget, och här hittar vi nu det ”riktiga” River View Guest House. Snabbt upp till takterassen (åtminstone så snabbt den långsamma hissen orkade dra oss) så att vi äntligen fick njuta av älv-utsikt och kalla drycker.

Och är detta Bangkok’s bästa älv-utsikt? Ja, om du tar hänsyn till priset, tycker vi denna takterrass är absolut värd att avlägga ett besök. Huset ligger där älven gör en liten krök, något som gör att du har strålande utsikt både uppåt som neråt älven samtidigt som man är såpass nära att man enkelt kan följe med på all älv trafik (som vi förövrigt tyckte hade minskat kraftigt jämfört med tidigare Bangkok besök).

Vägen ut från River View Guest House tar oss mitt in i smeten av China Town, där det bara kryllar av alla möjliga prylar för försäljning. Bara synd detta är de första dagarana på en längre resa, då vi inte tillåter oss själva någon form av shopping. Men kanske vi nu hittar tillbaka hit under en senare del av resan????

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s