Från Soptipp till Vykortsvackert (from spring 2011)

Standard

Vi har under några veckor levt ett lugnt strandliv på Thungwualaen Beach, några mil norr om Chumphon. Vi hittade denna stranden förra året, och har sen dess längtat efter att komma tillbaka till den härligt fina stranden på fastlandet innanför Koh Tao.
Men efter årets vistelse, är vi tyvärr inte lika säkra på om det blir flera besök.
Varför??? En sandstand nu fylld med all världens plast och andra sopor!

 

När vi kom hit i mitten av januari hade det under några dagar blåst kraftig, så själva stranden var knappt synlig. Desto större blev chocken när vattnet började dra sig tillbaka, för det som skulle vara en vacker sandstrand var inget annat än en stor soptipp. Har aldrig någonsin sätt något liknande. Snacket bland alla boende och turister som oss var när skall man börja städa stranden. Det var stor enighet om att stranden måste städas, men däremot verkade det vara olika åsikter om vem och hur jobbet skulle göras. Som turist tyckte vi det var självklart att restaurant/bar/resort-ägarna tog sitt ansvar för var sin del av stranden, men dessa tyckte i stället det var kommunens ansvar, kommunen på sin sida tyckte att skolbarnen kunde städa, men dessa sa nej. Vilket är rätt, unga skolbarn skall inte behöva städa tranden när det ligger olja, tjära, glas och sprutor överallt. Efter et par dagar var vi så nära att lämna allt – och aldrig komma tillbaka – men då började det bli aktivitet på stranden. På eftermiddagen ser vi i princip alla som bor här är ute och städar tillsammans. På kvällen fick vi förklaringen – det hade varit ett möte med representanter från kommunen och alla boende och näringsdrivande på stranden om situationen. Med resultatet att stranden skall städas nu! Dagen efter kom en stor städgrupp som fick gå många, många vänder för att få bort allt skräp. Städgrupper har kommit tillbaka flera gånger sen dess, och stranden blev igen så vykortsvacker som vi mindes den. Men hur länge kommer det att vara? Det står soptunnor var 30 meter längs vägen, men efter en helgdag med nya besökare, är tyvärr nerskräpningen åter stor. Att droppa allt engångsmaterial av plast och glas är legio. Naturligtvis så blåser det ut i vattnet och några dagar senare har man åter igen en trist skräpig strand.

 

Vad gjorde att vi stannade det första dagarna till trots för otrolig smutsig och oanvändbar strand?
Jo, atmosfären bland alla boende (thailändare som expats). Vilket välkommande vi fick, till trots för att vi bara är ”kortids/treveckorsturister”.

Thungwualaen är som Thailand var för, här bor man billigt. 65 kr per natt i stor strandbungalov,
Och stämningen är som sagt väldigt familjär och trevlig. Du blir snabbt upptagen som del av familjen. Själva stranden är totalt befriad från kommersiell aktivitet, skall du sitta eller ligga på stranden får du själv ta med dig utrustningen. Det finns ingen strandförsäljare och all motordriven utrustning är förbjudet att använda. Närmaste mobila kök hittar du längs vägkanten, där det även finns några uthyrare av stora bildäck. Vill man inte vara på stranden, finns här trevliga och billiga restauranger, eller så hänger man på puben ihop med de andra. Engelsmän och svenskar flockas på Funkybar, franskmän på Saiba Saiba, alla på Good Bar och när det arrangerades Beach Party var absolut alla där. 600 personer passade på att festa loss till fullmåne och härlig musik.

 

Närmsta samhälle hittar man ett par kilometer norr, Saphli. Här finns bankomat och postkontor samt morgonmarknad. Och varje söndag eftermiddag är det en större marknad här. Hyr man MC och fortsätter längre norrut finns här otroligt många vackra stränder. De flesta totalt orörda, medan man på andra har startat med bungalower (men vi ser ingen boende). Det ryktas att det snart skall börja gå flyg mellan Bangkok och Chumphon flyplats, och då kommer man att landa mitt i alla dessa orörda, vackra (och faktisk relativt rena) stränder. Inte långt från Patio hittar men ett tempel där det bor langur-apor. Dessa otroligt söta, men skygga apor, vågar sig ner träden när munkarna erbjuder en banan eller två.

 

Efter två och en halv vecka med strandliv, passar vi på med några dagar inne i själva Chumphon, innan vi sätter oss på bussen söderut mot Hat Yai och senare Langkawi. Och oavsett hur skönt det är att njuta strandlivet, så är det inne i Chumphon på kvällen man kan blunda, lyssna och lukta sig till att man är i det ”riktiga” Thailand. Sittande på matmarknaden på kvällen luktar och lyssnar man till hur råvarorna fräsas i en wokpanna nära dig,  innan du får en rykande varm portion placerad framför dig. Och skall du ha med dig maten, får du här allt inslaget i bananblad och papper. Bra ur miljöperspektiv tycker vi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s