Chiang Mai på kors och tvärs samt upp i höjden (from autumn 2010)

Standard

Vi har nu varit i Chiang Mai några veckor, och har hatt tid att utforska stan till fots, per trampcykel och slutligen omgivningen lite mera per moped. Ett som slår oss är att Chiang Mai är förvånandsvärd cykelvänlig. Här är lätt att hyra cykel, och innanför vallgraven finns det även cykelvägar samt  egna cykelskilt. Utanför ett av de stora shoppingkomplexen hittade vi till och med cykelställ!!!!!  Om cykelfrämjandet har något med miljö att göra, då undrar vi samtidigt varför finns här inga soptunnor!!!!! Vi kan gå flera kilometer, passera mängder av små gatuförsäljare, men någonstans att slänga skräpet, förutom i vägkanten, hittar vi inte.

Här är ett behagligt klimat för cykling, och många fina väger. Vill man vara riktig hurtig, kan               man göra som alla ”andra” och på lördagseftermiddagen cykla uppför backorna till Doi Suthep templet (ca 1000 m.o.h). Vi tyckte det var bättre att ta moppen uppåt. Men när vi kom till parkeringen framför templet, som egentligen är en stor markedsplats, så vi att vägen fortsatte förbi templet, så då fortsatte även vi. Skall du till templet har du 350 steg till att vandra om man inte tar linbanan. Nu känns det jo lite konstig att klaga på värmen, men ju högre upp vi kom, jo  kallare blev det, säkert närmare 20 grader och vi var genomfrusna. Tur då att man i Chiang Mai kan köpa kaffe på varje gathörn. Vi var tvungna att ta en fikapaus, för att få upp värmen, när vi hade kommit upp mot Puping palatset.

Nu trodde vi att vi var på toppen, men just då passerar en kollektivtaxi oss med några turister. Vi tar rygg på denna, och fortsätter. Vägen blir smalare, men är fortfarande asfalterad, och vi åker uppåt, på slingriga stiger, mitt i djungeln. Detta är första gång jag har gjord en djungel-träck sittandes bakpå en moppe (småfrysande). Vägskyltarna visar att vi åker mot en lägerplats och en Hmong by. Där taxin åker, följer vi efter. Nu har vi passerad lägerplatsen, vi har passerat en forskingsområde tillhörande universitetet och nu har vägen smalnat och gått över till grusväg. Vi vet inte riktigt vart vi är på väg, men med turister framför oss måste vi jo hamna någonstans.

Vi kommer till slut fram till en liten bergsby, taxin fortsetter till en lokal skola, men vi vänder och stannar framför affären. De sista kilometrarna har det varit lite halvjobbigt, då vi börjar få dåligt med bensin, men hoppas det skall räcka till nerturen, annars får vi väl rulla……. Som  tur är, får vi köpt lite bensin i Hmong byn, så nu kan vi slappna av och börja njuta. Denna lilla by långt uppe i bergen är fantastisk. Vi är här en måndag och det är inte mycket liv i byn. Några barn leker med vart sitt cykeldäck, utanför affären har några vuxna samlats, och lite längre fram röjer någon i skogen. Annars är de flesta husen stängda, ingen som går runt och har ”uppvisning” för turisterna, så vi får lov att flanera runt lite som vi vill. Luften är ren, utsikten fantastisk och vi är supernöjda med vår lilla utflykt.

En annan dag vi är ute på en liten moped sightseeing känner vi lukten av elefant. Vi behöver ett stopp, så därför gör vi ett besök hos Mae Sa Elephant Camp. Egentligen inget märkvärdig, många elefanter men vi kunde inte riktig avgöra om de mådde bra eller inte. Optimistisk som jag är tyckte jag de så glada ut. Vad vi därimot gillade var att vi som besökare fick titta på när elefanterna badade. Vi stod längst fram på en av plattformerna och kunde se hur varje elefant riktig njöt av badet och att bli skrubbat av sin Mahout Det var mycket vattenglädje, och elefanterna använda snabeln för att duscha sig själva, sina Mahouter och då och då oss åskådare. Det sista till stort jubel, men till slut drabbades även vi. Badningen är slut, och jag har en elefant framför mig, fortfarande i vattnet, Han fyller snabeln med vatten, och ser riktig lurig ut i ögonen,  innan han skickar en rejäl dusch rakt mot mig. Det är bara att gilla läget och skratta med elefanten och hans Mahout.

Chiang Mai zoo har också fått besök av oss, det var Pandan som lockade.  3 stora pandar har de här, och ja, den ”riktiga” pandan var väldigt lik de kopiorna=utklädda människor man hittils har sätt. För övrigt var Chiang Mai zoo en positiv upplevelse, tack vara att den låg i en fantastisk stor park, delar av samma nationalpark som börjar bakom Doi Suthep templet (Pui National park). Och bredvid hittar vi en riktig pärla, ett av vattenfallen i stan, där ungdomarna gärna samlas. Själva drog vi oss tillbaka till en liten, enkel restaurant som låg mer eller mindre mitt i vattenfallet, en riktig underbar oas samtidigt väldigt nära stadcentrum.

På våra turer i omgivningarna runt Chiang Mai, har vägen mot Samoeng blivit en liten favorit. Det är enkelt att turista i Thailand utan guidebok, tack var bra turistskylter. Allt som är något att se är uppmärkt med en blå turist skylt, påminner om våra kringla-skylter hemma. Dessa skylter visar väg mot etniska byar, vattenfall, utsiktspunkt, tempel, grottor etc. Denna gången följde vi skylten mot en pittoresk liten Hmong by, som lå långt uppe i bergen med svindlande vyer.

Vi har en karta med oss, men har upptäckt att den inte är så bra. Verklighetens vägar är inte alltid med på kartan, och de vägar som finns på kartan, finns inte i verkligheten. Därmed blir varje liten avstickare från de större vägarna ett lite äventyr. Igår kom vi riktig vilse, långt upp i bergen och 2-3 timmar rakt in i urskogen, för vi äntligen fick inse att vi nog var vilse. Men naturen och vyerna vi hade upplevd så långt var fantastiska.

På detta vis går dagarna, ibland småstrosar vi runt inom vallgraven, andra dagar en större utflykt längs småväger utanför stan, där luften känns lite renare. Stannar till för massage en timme eller två, och beroende på veckodag, finns det alltid en marknad att besöka. Favoriten är söndags marknaden där huvudgatan i gamlastan stängs av för all trafik, och förvandlas till en gigantisk marknadsplats, med massage, hantverk och spännande maträtter . Övriga kvällar gillar vi Gate Marked bäst, där man kan köpa billig och god mat av någon av de otalliga gatuförsäljarna.

Nu tackar vi för oss och drar söderut. I morgon åker vi med nattåget till Bangkok, innan vi fortsätter vidare mot en strand………………………………….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s