VI SAMLAR KULTUR POÄNG (from autumn 2011)

Standard

Vietnam har många museer värda ett besök, och när det gäller huvudstaden Hanoi har jag letat genom alla möjliga listor för att hitta en möjligen “gömd” liten pärla. Tyvätt hittade jag inget ovanligt, alla listor (från trip advisor, lonely planet, travelfish, vietnam tourist och IgoUgo) listade mer eller mindre samma sevärdheter, dock med inbördes olik rankning. Men ett är säkert, säkerhetsmuseet som vi mer eller mindre snublet över förra året är inte nämnt någon stans (kan ev. bero på att de ända besökende är rekryter under utbildning som måste göra ett obligatoriskt besök. Så i stället det blev det följande sevärdheter som fick vår uppmärksamhet denna gång.

Temple of literature är ett universitet från 1400 talet, där det bl.a utbildades i Confiscus lära . Vi besökte detta en söndag i december när alla innergårdar och trädgårdar var fulla av finklädda ungdommar. Vi tror de var där som en del av skolavslutning, men av alla jag försökte prata med, var det ingen som riktigt kunde förklara. Vackert var det, och vi lade lika mycket tid på att fotografera ungdomarna som poserade för varann som att gå runt i templet. Det blev några riktig trevliga timmar här.

Hoa Lo Prison eller Hilton Prison fick också besök av oss denna gången. Detta var ett fängelse som byggdes av franskmännen under deras kolonialtid, och där alla motståndsmän – och kvinnor fängslades, under svåra förhållandet. Nu var det mesta av fängslet revet och ersatt av lyxhotell, men en liten del är bevarad och kan visa historien. Namnet Hilton Prison, henvisar till sista månaderna av amerikanske kriget i Vietnam. Amerikanska piloter från nerskjutna bombplan, samlades här, men fick en “kunglig” vistelse jmf med ursprungs förhållanden. Amerikas första ambassadör i Vietnam efter kriget samt republikanernas förra president kandidat McCaine är några av de som har suttit här.

Efter beöket här blev det naturligt att vid tillfälle passera gatan som i princip blev totalt utplånat av B52 bombar samt leta upp sjön där McCaine’s bombflyg landade. Några rester av planet i sjön hittade vi inte, men ett nytt B52 museum var uppbygd nära, och på gården stod några flygplans rester. Vårt interesse för krig och bomber är inte så stort, så att kicka in över staketet var tillräcklig för vår del.

Ett nyrenoverade kvinnomuseet fick också besök, och det funkade som ett bra komplement till kvinnomuseet  i Saigon. Våning 2 med historierna om de kvinnliga hjältorna under senaste krig och befrielseskamper, hoppade jag över denna gång, då mycket var repetition av vad jag tidigare hade sett och läst om i Saigon. Störst intryck gjorde alla dokumentärfilmerna som visades non-stop, om olika kvinnor i dagens Vietnam som hade blivit berömda. Det var allt från IVA forskare, internationell modeskapare, musiker på traditionellt en-stränginstrument, bok-översättare som var självlärd i engelska till grundaren av hem för föraldralösa och övergvna barn.

Absolut störst intryck gjorde filmen om de tio olika gatusäljare i Hanoi, alla kvinnor. Det gjorde att man fick en liten annan förståelse för deras situation och sätt att göra affärer på. Många lämnade man och barn hemma. Mannen stannade kvar och tog hand om barnen och kanske startade gris eller hönsuppföding, medan hustrun åkte till storstan för att bli gatuförsäljare. Arbetsdagen startade mellan 2 och 4 på morgonen, för att åka till “sin” marknad och införskaffa varor, sedan var arbetsdagen slut när varorna togslut. En bra dag betydde det vid tre-tiden, och en dålig dag fram till 7-8 på kvällen. På detta viset klarade de ofta spara ihop en 20 us dollar i veckan som de skickade hem till familjen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s