PHAN THIET/ MUI NE (from autumn 2011)

Standard

Kylan i Hanoi (under 20 grader dagtid) började bli jobbig så vi åkte söderut, närmre bestämd till Phan Thiet och Mui Ne. Vi tog in på sammaställe som förra gången, Hai Yen familj resort, samma rum, men nu har vi blivit duktigare på att förhandla pris, så även om det nu var högsäsong, betalde vi mindre per natt jmf med lågsäsong två år tidigare. Men vi var inte riktig beredda på att högsäsongen hade börjat, och var lite lätt chockade av alla “turister” överallt. Även var vi smått chockade över den enora expansionen som har skädd under så kort tid, nu har i princip strand/turist området växt ihop med själva Mui Ne fiskeby, och turist restauranter och turist boende har nästan tagit över allt ihop.

Sol, varme och salta bad är trots allt inte att förakta, och med tillgång till massa nya, spännande böcker lyckade vi “¨hålla ut”. Julafton firades med kreativ bakelse, som faktisk var ätbar, ja till och med god! Man skäms lite när man tar med sig en tårta in på ett kafe och begär (från kafeét att) få tallrikar och skedar. Dottern i huset stirrade storögd på vår tårta, så vi bestälde snabbt in en extra tallrik till henne. När vi inte orkade mer av tårtan, gav vi sedan dottern det som var kvar, inklusive all juldekoration som inte var ätbar. Hon var mäktig stolt över att kunde bjuda sina äldre släktningar på fin tårta efteråt.

När vi efter et par veckor insåg att vi trivdes allra bäst de dagarna vi tog lokal bussen in till Phan Thiet började vi fundera på att kanske flytta dit?? Från tanke till handling, och de sista dagarna vid kusten tillbringas i själva staden Phan Thiet. Vi bor på ett typisk vietnamesisk hotell direkt vid stranden där vi tittar på och lyssnar till två-tre bröllop per dag som firas på hotellet, annars långa promenader i sanden eller runt om i stan. Och när receptionen har slutad ringa oss klockan 7 på morgonen för att be oss ta in våra kläder (badkläderna hängde ute till tork på balkongen) trivs vi riktigt bra.

Vi slår oss ner på olika trottoarserveringar, och dricker iste eller iskaffe. Vid ett tillfälle, var hele trottoaren involverad i min kaffe beställning, då kaffet droppade lite för sakte igenom filtret. Jag lovar, minst 5 stycken var borta för att förklara allt var ok, men att det bara tog lite tid. Tillslut hade kaffet runnit klart och alla slappnade av. Vi skratade tllsammans med de övriga när andra turister passerade långsamt förbi, men aldrig riktigt vågade ta klivet in, trots hjärtliga tillrop. Vi hjälpte till så gott vi kunde, men turisterna vågade fortfarande inte stanna, utan fortsatta passera förbi sakte en, två, tre gångar. Fegisar!

Andra dagar stannar vi till längs kajen och kollar in spelbordet. Här spelas en variant av fia-med-knuff, men med färre pjäser och om pengar. Vi lyckades inte riktig hänga med på alla reglerna, annars hade vi gäerna utmanat vinnaren. oavsätt, det är trevlig att stå och sitta tillsammans med lokalbefolkning en stund under ett skuggigt träd.

Nyårsdagen var det mer fest på stranden än själva nyårsafton. Vi njöt av att titta på glada ungdomar, som saltomortalade sig ner i vattnet. Och skratade lite i smyg av klädkoden. Att ha baddräkt anses som “naket” men att bada fullt påklädd i vita kläder som blir genomskinnliga, det räknas som “påklädd”. Oavsätt klädkod tyckte vi stranden utanför hotel Binh Minh var lika bra som den mer turist-och-rysk-täta stranden 15 km norrut.

2 januari (02-01-2012) var det rekord i antal brölopp, första sittningen började direkt efter frukostserveringen (klockan 8:30). Vissa lyckodatum är viktigare än andra, så det gäller att gifta sig vid rätt tidpunkt, även om det blir lite “löpande bandet” över det hela. Samtidigt är vi imponerade över  hur snabbt det blir tyst igen efter en stor fest. Ena minuten är det värsta stämningen, med sång och musik, fem minuter senare är det fullständig tyst, festen över och alla har gått hem…..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s