(Hur man håller värmen i) Hanoi i december (from autumn 2011)

Standard

Hanoi i december kan vara kallt, särskillt om man reser med enbart sommarkläder i packningen, utan långärmad tröja eller ett par långbyxor. Men det finns olika sätt att hålla värmen. För oss var lösningen mörk öl och uppvärmda toa-sitser. Bäst när man kunde kombinera, vilket funkade på den nyöppnade urquel puben, inte så långt ifrån old quater. Den nytappade, svarta ölen var i och för sig både värmande och guddomlig, men störste glädjen gav den supermoderna toaletten, eller “wash-letten” som den kallades. Själva toa-sitsen hade 5 olika temperaturregleringar, men det stod varning att man kunde få brännsår om man satt allt för länge med högsta varmen. Även spolvattnet kunde man temperaturreglera, och sist när man var klar, valde man vilken form av “rengjöring” man önskade. Hårdstråle bak, mjuk stråle bak eller mjuk stråle fram. Efter ett besök kände man sig både ren och varm.

Goldenmalt har vi besökt tidigare, men denna gången hittade vi flera restauranter ur samme kedja. Svart öl i kombination med en gryta Gulash och frasiga baguetter funkar ochså. Vid ett tillfälle trodde nog serveringspersonalen vid var blivit tokiga. Vi tar nämligen med oss ölen ut, och sätter oss vid ett skrangligt plastbord där parkeringsvakten håller till. Solen värmde just då, och känslan var som de första februari-mars solstrålerna hemma.

Godaste mörka ölen, hittade vi faktisk i närområdet, en restaurant/pub som heter windmill. Bra priser och bra öl, men kall lokal, då det mesta bestod av uteservering utan några gasolvärmare. Envarm dag hade jag älskat deras skuggiga innergård.

Ett annat knep för att hålla värmen var ut och promenera. Så fort vi lämnade det hetsiga turist området “old quartet” började vi tycke Hanoi var riktg trevligt. Här finns mängder av små sjöar, bara en bråkdel står med på kartan. Så när vi hittade en sjö, gjorde vi som alla viatnameserna, gick ett par varv runt innan vi slog oss ner på ett av de otalliga cafeerna. Hotell personalen frågade en gång vad vi gjorde under dagarna, då vi berättade att vi lätade upp små sjöer att gå runt och sedan sitta och fika vid, måpte de stort. Ni lever ju precis som vi! Sjöarna i Hanoi  (små som stora) ger en sådan underbar avbräck från trafiken runt om kring, här finns lugnet och även luften känns friskare. Extra pluss i kanten den dagen vi drack vietnamesisk kaffe ur special muggar, med ett värmeljus under, så att drycken hela tiden var varm (liknade våra glögg-sett). Och vietnamesisk kaffe skall drickas varm och svart, då smakar den som nymalt, stark espresso med en smält 80% chokladbit.

Efter byte av hotel, från Harmony i Old Quarter till Hanoi View 2,bakom järnvägsstationen, bor vi mitt i en livlig gatumarknad. Ut och trängas mellan hundar (levande så väl som nygrillade), människor och mopeder ger dig garanterad värme för stunden. Annars kan man rädda utsatta kvinnor i Hanoi’s smala gränder….läs mer om detta här. (tycker fortfarande frågan är svår och vill gärna ha synpunkter)

När ingen av ovanstående aktiviteter var tillräckliga för att hålla värmen, åkte vi söderut, närmre bestämd till Phan Thiet och Muinee.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s