BYRÅKRATI……….(from autumn 2011)

Standard

Vi åker gärna kollektivtrafik så ofta det är möjligt, och i Hanoi visste vi från förra året att bussarna funkade utmärkt. Ett periodkort för Hanois alla busslinjer kostar ungefär som en enkelbiljett hemma, samtidigt som även enkelbiljetterna är otroligt billiga, ungefär en krona per sträcka. Så det var inte för pengarnas skull vi ville ha periodkort detta året, vi tyckte helt enkelt det var ett bra sätt för oss att uppmärksamma och stödja kollektivtrafiken.

Vi hittar all information om priser och inköpsställen via hemsidan och den första adressen vi känner igen är järnvägsstationen. Vi vet ungefär vart den ligger, åtminstone riktningen, och sedan är det bare att följa spåren…..idiotsäkert, men ändå så fel. Vad vi inte visste (till vår ursäkt hade vi inte inhandlat någon detaljerad Hanoi karta än, men användte en gratiskarta vi fick på flygplatsen som dessutom var på kinesiska) var att järnvägstationen bestod av två olika byggnader/stationer. Den nye på framsidan, den gamle på baksidan, och vi gick mot den gamle, och där fantes ingen antydning till representanter för kollektivtrafiken. Misstaget gjorde dock inte så mycket, då vi  hittade ett för oss nytt område av Hanoi, och hann även kolla in ett möjligt hotell att flytta till senare.

Dag två har vi fått tag i något bättre (gratis) kartor, och inser att Longbien, som är en bussknytpunkt, ligger ganska nära gamla staden, där vi bor, så vi ger oss i väg igen, fortfarande med målet att införskaffa ett periodkort. Vi hittar busshållplatsen, och en liten biljettlucka där vi kan få hjälp.

Två foton krävs, så medan jag springer tillbaka till hotellet för att hämta dessa, tar maken tag i att fylla ut schemat efter bästa förmåga. Det hängde ett färdigutfylld ex. på väggen, så med lite fantasi, lyckades han bra, och de förbipasserande var grymt imponerad över hans korrekta vietnamesiska stavning för platsen där vi ansöker om kortet. Med ett färdig utfylld ex hängande framför en är det inte så svårt att kopiera texten, men omgivningen får gärna tro vi är några klippor på vietnamesiska. Båda scheman är nu korrekt utfyllda och har två foton var, och vi lämnar in dom i ena luckan, sen skickas de över till nästa lucka. Vi står klara med pengarna, men får nu tillbaka ett kvitto med ett datum en dryg vecka fram. Vi fattar ingenting. Några studenter förklarar för oss att datumet är när vi kan komma tillbaka hit till luckan och hämta ut periodkortet! Efter så lång tid vet vi inte ens om vi är kvar i Hanoi, så vi tackar snällt för upplysningen, tar tillbaka vår ansökan, hoppar på första och bästa buss och betalar med glädje den utsatta envägs taxan.

Vi gjorde åtminstone ett försök! Personalen på hotellet skrattade gott av våra misslyckade försök, och erbjöd att fixa detta för oss. Men vi hade tappat intresset pga av den otroliga långa väntetiden. Det är under stunder som detta vi saknar den svenska, effektivheten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s