Varför stanna här????? (from autumn 2012)

Standard

Vi har än en gång ”utsatt oss” för gränspassering vi Aranyapradeth (Thailand) och PoiPet (Kambodia), men denna gång gick det bättre än förväntad (eller så var vi bara luttrade). Vi + cyklarna tog bussen från Khorat till Aranyapradeth’s stora gränsmarknad. När jag skulle börja cykla, upptäcker jag att cykelkedjan har ramlat av. Men vi passerade stora cykelförsäljningsstånd när vi kom med bussen, så det är bara att gå tillbaka. Får den hjälp vi behöver, och för det vill de absolut inte ha något betalt! Den inställningen hade vi absolut inte förväntad oss här, på en av de ”skummaste” marknaderna i hela Thailand. Fyllda av positiv energi är det lätt att fortsätta.

Gränspasseringen gick också bra utan några missöden. Här var det faktisk skyltad var cykler (och mopeder) skulle åka, och tydliga platser där vi skulle parkera. Sen var det bara att gå genom passkontroll och sedan tillbaka och hämta cyklarna och fortsätta framåt. Med eget fordon kom vi aldrig i kontakt med alla lurendrejare som vill sälja visum, transport etc. Och när vi skulle skaffa visumet, hade korruptionen även där i princip försvunnen. Priset för ett vanligt turistvisum har alltid varit 20 US$, med det informella tillägget 100 baht samt extra foto. Denna gång var det 20 US, och en uppsättning foton som gällde. Skönt!

Vår resa hade startad ganska sent, så vi kom in i Kambodia precis innan mörkret kom. Fick några förfrågningar om taxi till Siem Reap, men vi hade bestämd oss för att ge staden en chans, åtminstone en natt. Hittade till Ly Heng Cchay som hade fått bra recensioner, helt OK rum för 15 US$ men inget vi återvänder till. Resan vidare till Siem Reap var tänkt att ta med tidiga morgonbussen för 7 US$, men det visade sig att bussen inte ville ta med våra cyklar. Så då blev det att leta alternativ. Vi var inne på alla varianter av kollektivtransport med extra bagage plattform, men ingen ville ta oss med (eller så förstod de inte riktig frågan) Så vi åkte som vanlig i en privat taxi av märket Toyota Camry, med cyklarna bak i bagageluckan.

I Siem Reap har vi hittad en riktig pärla, Hotel Skyway. För 22 US$ har vi ett ljust och stort rum högst upp, och i priset ingår frukost samt swimming pool. Och som närmsta granne en lokal marknad där vi handlar billigt vatten. Här njuter vi av livet, för det mesta har vi stället helt för oss själva, då övriga gäster andvänder mycket av sin vakna tid i Angkor Wat området. Hotellpersonalen har lite svårt att förstå att vi tänker stanna här några veckor, men inte besöka Angkor ruinerna?????? Men än har de inte gett upp hoppet, varje dag när vi ger oss ut på en liten cykeltur får vi frågan om vi skall till Angkor Wat……

Så vad gör vi i Siem Reap egentligen………Under de timmar det regnar – och vi inte sitter framför det öppna fönsteret och dricker vin – passar jag på att rensa bland alla videoklipp från denna och tidigare resor, och i den takt internetöverföringen är bra, så lägger jag upp filmerna här. Den som har tid kan alltid roa sig med att lista ut vilket blogg inlägg (och vilken resa) videon tillhör. Annars har vi bestämd oss för att låta gourmanderna i oss få njuta av lite utsökt gourmet mat. Siem Reap har ett fantastisk internationellt kök, särskilt med tanke på den relative lilla ytan det handlar om. Så långt har vi testad följande internationella kök:

  •  Österrikisk/Sveitsis
  •  Mexikansk
  •  Fransk (café)
  •  Khmer

Men vi har som tur många dagar kvar………………………….

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s