Återseende med Battambang (from autumn 2012)

Standard

Vi har lämnat Siem Reap för att istället njuta det betydligt lugnare Battambang. Battambang är Cambodias 2:a störste stad, något som kan vara svårt att tro, då första intrycket är att här är väldigt mycket landsbygd. För vår del är det snart två år sedan vårt förra (och första) besök i staden, och vi ser att det har ändrat sig något.  Nya kvarter byggs upp, bl a med stadens första A/C-affär. Ett litet supermarket med importvaror, men just nu extremt mycket personal men samtidigt halvtomma hyllor. Det finns även en liten mall i staden, men vid ett besök visar det sig att det var ingen shopping mall, utan en vanlig marknad men i flera våningar och med rulltrappor. Största skillnaden från förra besöket är antal nya hotell. En del skrapor i kinesisk byggnadsstil blandat med mer mysiga villor (till högre priser). Själva valde vi det chock-rosa hotellet, där både insida och utsida var målat i rosa. Klart annorlunda. Men det häftigaste var all deras inredning i utsnidat trä. Stora tunga möbler, med otroligt genomarbetade mönster från naturen och sagornas värld.

Några nya restauranter inriktade mot turister har tillkommit, men vi har tröttnad lite på den västerländsk inspirerade maten, så vi njuter mer av att kunde äta vanlig, enkel asiatisk mat i ett ”hål-i-väggen” restaurant. Eller stanna till och dricka kaffe + te tillsammans med lokalbefolkningen.

Cyklarna fick vi med oss i bakluckan på en toyota camry bil, men combination röd, dammig grusväg och ett kraftigt regnväder gjorde att de blev rejält smutsiga. Som tur var fick hjälp av hotellets vakt att spola av och snabb-tvätta cyklarna. Sedan var vi redo för nya cykelutflykter – i en mycket lugnare trafik- miljö jmf med Siem Reap.

Vi valde att cykla längs floden, men pga regnväder höll vi oss första dagen enbart till asfalt vägar. När asfalten tog slut, vände vi och valde en ny riktning. Risskörden har tydligen varit bra även i år, för nu börjar bröllopstiden. Vi cyklar förbi – eller kanske man skall säga rakt igenom – rätt så många bröllopsfester under våra dagar i Battambang. Vid bröllop slår man upp ett stort tält på vägen, och på andra sidan vägen slår man upp ett mindre tält som fungerar som kök. Sen kan ni tänka er kaoset när trafikanterna skall passera samtidigt som personalen bär in maten till festen, i kombination med lerigt och halt vägunderlag pga av regnet. Alla vinkar glatt till oss när vi passerar, och första dagen då vi cyklade i lätt regn, tittade en del förvånad, men samtidigt skrattande åt oss. Dagen efter testar vi att cykla längs floden i motsatt riktning. Här var det ända vackrare, små enkla serveringar på båda sidor av vattnet, sedan öppna områden med odlingar och mycket båtliv. Och mitt i alltihopa ett lite Cham samhälle. När det var dags att korsa floden och bege sig hemåt igen, fick man göra det via en hög hängbro.

Battambang är känd för sitt Bamboo train, varje år sägs det att nu är sista chansen att åka, för snart börjar det gå riktiga tåg på banan. Mer realistisk är kanske att det inom en 5-års period kommer att rulla vanliga tåg. Fram till dess kan man roa sig med att åka bambotåget. Principen är enkel, ett spår, många tåg, så det är viktig att tåget är enkelt att lyfta av och på när man får möte. Hastigheten runt 15km/t men tack vare ljudet känns det mycket snabbare. Så här går det till

Vid ändstationen ligger en liten landsby som försöker livnära sig på att sälja dricka till alla turisterna som kommer med bambotåget, men det är ganska mysigt att strosa runt där, titta på tegelsten tillverkning, eller bara observera det dagliga livet.

Battambang har även Cambodias enda vingård. De tillverkar ett rödvin, en brandy och några olika druvjuicer. Kul att testa, men ingen produkt man direkt är sugen på att köpa med sig hem, ett lite provglas räckte mer än väl. I området finns även ett par gamla tempel som vi valde att göra utflykt till. Templen i sig var inte det som lockade, men utsikten. Båda låg på en topp, kulle, så det var många trappsteg att bestiga, 300 trapp-steg upp till den första toppen och 800 trapp-steg till den andra. Utsikten var fantastisk, men gissa om vi var stela i benen många dagar efteråt.

Cyklarna har börjat ta lite stryk, så nu var valet att investera i reparationer eller försöka att sälja. Vi valde det sista och lyckades så där. Dvs den ena gick att sälja till mycket bra pris, men den andra, efter olyckan i Siem Reap, var i ett sådant skick att ingen var villiga att betala något för den. Så då fick den skänkas bort. Med detta är cykelperioden över för denna gång – och vi skall börja promenera istället.  Vi lämnar samtidigt Cambodia för att fortsätta resan i Thailand.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s